13 Mayıs 2016 Cuma

Kağıt Çalışmaları
Kağıt çalışmalarında çeşitli cins, boy ve renkteki kağıtlar kullanılabilir.
Bunlar arasında el işi kağıtları, teksir kağıtları, kalın paket kağıtları, krapon, karton, renkli fon kartonları, eski gazete ve dergi sayfaları, tuvalet kağıtları, kese kağıtları, kraft kağıtları takvim ve afişlerin renkli yüzeyleri ve resim kağıtları sayılabilir.
Kağıt çalışmaları belli tekniklerle yapılır. Bu teknikler yırtma yapıştırma, yuvarlama, buruşturma, kesme katlama, delme veya bunların bazılarının bir arada kullanılmasıyla uygulanmaktadır.
Kağıt işleri, çocukların en çok sevdikleri ve ilgilendikleri etkinliklerden biridir. Çocukların bu ilgilerini olumlu şekilde yönlendirmek ve gelişimlerine katkıda bulunabilmek için kağıt işlerini çocuğun gelişim seviyesine göre düzenlemek gerekir.

 Kağıt Çalışmalarının Çocuğun Gelişimine Yararları
o Çocukların el becerilerini geliştirmelerine imkan sağlar.
o şekil, uzun, kısa gibi kavramlarının gelişmesine yardımcı olur.
o Yaratıcılıklarının gelişmesine yardımcı olur.
o EI-göz uyumları gelişir.
o Çocuk, bir iş başarmanın mutluluğunu yaşar.
o Kağıt çalışmalarında kullanılan malzemeleri tanımalarına imkan sağlar.

Kağıt Çalışmalarında Gerekli Araç Gereçler ve Özellikleri
o Kağıt: Kağıt çalışmalarında her türlü kağıt kullanılabilir. Dergi, mecmua, gazete kağıtları, paket kağıtları, el işi kağıdı, fon kağıdı vb. kullanılacak olan kağıtlar rahatlıkla katlanabilmeli, kesilebilmelidir. Yapılacak çalışmanın özelliğine uygun kağıt seçmeye dikkat edilmelidir. Örneğin kağıt yuvarlama için yumuşak ve ince kağıtlar, kağıt katlama için kesin hatları belli eden kağıtlar kullanılmalıdır.
o Makas: Okul öncesi kurumlarında kullanılacak olan makas, çocukların tutabilecekleri büyüklükte olmalıdır. Çocuklara zarar vermemesi için sivri uçlu makaslar yerine ucu küt olanlar tercih edilmelidir. Makas, kağıdı kolayca kesebilecek özellikte olmalıdır.
o Yapıştırıcı: Etkinliklerde kullanılacak yapıştırıcılar, kokusuz ve iyi yapıştırma özelliğine sahip olmalıdır.

Kağıt Çalışmaları Temel Teknikleri:
1.Kağıt Yuvarlama

2.Kağıt Kesme


3.Kağıt Yırtma

4. Kağıt Katlama




5.Kağıt Delme







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder